Sunday, 20 November 2011

ماهر زين نمبر ون maher zain number one





I went somewhere..
by not told my mother and father...
I not realize my mom called..
my father sms...
4 missed called...
1 sms...
I called back...
oh..
they just went to my hostel when I was not there...

huhu..
just like wanna to cry...
2 WEEKs....
no home (for me...so long)

I hope they come back and see me...
Next time...
make sure lets your parents knows where U go..
especially U are a girl..

Saturday, 22 October 2011

worth it?


Test 1 ,semester 2nd ...

It became past of me...
just keep praying for a better day to come..
and what I've done,

hope will not become
a dust...
.

Tuesday, 18 October 2011

bukan semudah itu..


mode exam....

rasa macam dah usaha yang termampu...
tp bila dh mula menjawab soalan....
bila dah habis presentation dan oral...
tertanya-tanya dan teragak-agak...
berapa lah aku dapat..
rasa macam tak seberapa je yang aku jawab tadi...
nak buat lain..
tapi jawab lan..
otak kata lain,tangan dan mulut buat lain...
aku dah buat yang terbaik ke?
terngiang-ngiang balik soalan yang telah dijawab...
kandang-kadang...
sampai pening kepala dibuatkannya...

it easy to say:
do the best and Allah will take care the rest..
but...
when we put our situation in the condition...
is not easy for you to the best...
is not easy to get satisfied...
still feel uncomfortable...

so I make my own conclusion..
when you tried to do and perform the best..
but it not happened as you wish or no achieve the standard that you want..
but you have done it..
so,that had became a past for you..
so just keeeeeeppppp believeeee in your self that...
you do not know what will happened in the future.....
maybe the good future for your is starting from the bad past of you...
just think about it...
you still have the chance...
unless Allah has calling you...
keep praying for His mercy....

~try to comfort myself ~
~changes need process~


Wednesday, 10 August 2011

hati itu...


senang ke nak istiqamah dengan menjadi baik?
hari ni insaf, esok buat lagi...
tapi kalau hari esok dah tiada lagi untuk kita...
sempat ke nak bertaubat?
tahu ke bila nak standby untuk buat amalan sebelum mati...

hati itu...
terasa semakin lama semakin keras..
lemah....
kosong dengan cinta pada Allah...
mulut selalu mencuba untuk cinta padaNya...
tetapi...
hati itu...
tingkah laku itu...
kabur2...

hari-hari yang berlalu....
cuba dibuat-buat tabah...
tetapi...
bukan senang nk menipu diri dan hati itu..
susah nak tipu hati itu...
tak nampak di mana dia...

redha memakan masa?
terhitung hari2 yg dirasakan amat disesali...
tp masa tak kn pernah bisa diputar untuk diperbetulkan...
dan hati itu...
terpaksa meredhai dan syukur dengan apa yg masih ada...
bilakah hati itu akan mula nampak hikmah disebaliknya?
...............................................

Wednesday, 6 July 2011

flash back..


~~this post is actually my first post in this blog....'first time'
and it make me realise back on what happening on me right now...



Every day we are busy with the task schedule, work, study.
When we reach a level of always doing the same thing every day and we feel sure, whether this life will only end up this time.
Whether life is easy.
We can do what we like.
Is this only for this life.
Certainly each of which made any purpose.
Just like we.
So what's the purpose of actually turned on us?
Can we answer?
What is your AIM?
Would only want to succeed in the world?
Become known and respected in this kind of world?
Is this enough for us?



Chapter 2 The Cow سورة البقرة - Al-Baqara: Verse 30
وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً ۖ قَالُوا أَتَجْعَلُ فِيهَا مَنْ يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاءَ وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ ۖ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لَا تَعْلَمُونَ
Behold, thy Lord said to the angels: "I will create a vicegerent on earth." They said: "Wilt Thou place therein one who will make mischief therein and shed blood?- whilst we do celebrate Thy praises and glorify Thy holy (name)?" He said: "I know what ye know not."

Saturday, 18 June 2011

the default!

sedang-sedang siapkan tutorial chemistry..
dan sedang adakan revision untuk test minggu depan..
tetiba...

tangan dirajinkan tekan blog somebody..

maka keluarlah 'something' yang menyeru untuk
membaca doa di bulan rejab dan sya'ban..



dalam hati...

"opss!!!!"

lalainya aku...

apa yang sibuk sangat....

sampai dah nak dekat ramadhan pun...

buat-buat ingat tak ingat kan...

sedangkan ada kawan ( kat U )

dah siap tanya pasal baju raya..

dia lagi advance...

berbanding diri...

yang ingat-ingat lupa pasal ramadhan...

terasa diri benar dah lalai....

harap diri ini masih ada kesempatan untuk meraih cintanya...


ameen...


p/s : buat di luar sana yang seperti diri ini...

mari kita cepat2 wakeup and life must go on...





Friday, 17 June 2011

how long?


two friends get together because of :
common or same:

hobbies
like and dislike
ages
background
school
university

and
...........
other reason..

but how long all those reason will ever last??
so???
what is the common interest that will keep 'friends' together
eternal...
until jannah...

I know You know the answer....


For all 16th gen..

I do hope..
we still keep hold the same common interest until Jannah..


I dedicate this LOVE

especially for four special person in my life today and forever...

Tasnim Taib

Afifah Md Akhir

Mayamin Uzir

Izzati Sa'dan

Thursday, 16 June 2011

Dia bakal pergi!

"Assalamulaikum..
ana dapat tawaran ke UNIMAS:
asasi sains hayat..
I'll fly as soon as possible"

sat menerima sms itu..
hati berkali-kali mengucapkan syukur yang tidak terhingga...
terasa hati tetiba bahagia...
dan saat kita menyakini janjiNya...
pasti dia akan tunaikan..
doa senjata orang mukmin
Allah tidak pernah menzalimi diri kita...
tetapi kita yang sering memilih untuk dizalimi....


Sahabatku.....
Tasnim...
akan berangkat ke 'oversea'
SARAWAK
tidak lama lagi.....
bagi memenuhi maslahat ummah...
berangkatlah dalam keadaan senang ataupun susah bagimu...


dalam hati kecil...
perpisahan bukan perkara yang mudah...
selama diri di 'sini'
dia dekat sahaja disini...
hampir sering berjumpa setiap minggu..
tapi...
kesempatan itu bakal sempit...


kehilangan sahabat satu persatu...
memanggilku untuk berdikari membina kekuatan diri...
manusia tak kekal,Allah itu abadi...
dan Dia sentiasa bersamaMu..
tapi dipaksa untuk diri ini menyakini bahawa..
selagi mana kami tetap kekal di JALANNYA..
selagi itu kami bersama..
JAUH DI MATA,DEKAT DIHATI..


semoga kami tergolong antara gologan yang bakal dinaungi oleh Allah di akhirat kelak..
"golongan yang bersahabat kerana Allah"

ameen...


mohon doa buat sahabatku Tasnim....

semoga dia terus cekal dan tabah dijalanNya....

may Allah bless YOU!

Thursday, 9 June 2011

hari-hari di UPM!

senyum..
meringankan masalah....
senyum sedekah..
'sedekah' masalah??
smile to the world and the world will smile to you..

perhentian bas yang menyaksikan turun dan naiknya 'penimba ilmu'...

to get something...
have to invest something....

pukul 5 petang...
kejar-kejar nak balik...
bas dah lepas...
boleh tunggu yang lain...
dunia dah lepas...
ada dunia yang ke dua untuk di kejar??

kelas agro yang telah saya anayai...
mengantok sangat kot..
no reson yang kukuh.....
moge diampunkan olehNya...
tekun kawan saya sedang menyiapkan report bio....
satu-satunya report yang perlu dilengkapkan dengan ayat Al-Quran dan Hadith..
repot lab yang paling enjoy...

sebahagian cara-cara untuk menjalank test 'sudan III' tehadap lipid...
hair dryer pun perlu tau dalam experiment ni..
Alhamdulillah tak bawa balik....

waktu di lab physic yang sering mencemaskan....
antara subject yang ngeri bagi saya...
tabik saya pada 'tokoh Islam AL-Biruni'.....

kuliah bio bersama Encik Zul...
kalau ikut kan hati semue pensyarah kat sini nak je panggil cikgu...
terbawa-bawa sekolah menengah...


information secara ringkas...

saya:

buat masa sekarang:
asasi sains pertanian (UPM)
1 tahun
3 semester

sekarang baru semester yang first..
ambil 6 subject untuk sem first
- introduction to agriculture
- cell and classification of organisms
-inorganic chemistry
-algebra
-introduction to mechanics
-english for academic purposes

kumpulan kuliah ke-5
44 perempuan 1 lelaki?

(kes ni bukan salah sape2 ye)

tempat kuliah bersebelahan dengan perpustakaan utama (UPM)
(Perpustakaan Sultan Abdul Samad)

need your prayer...

aku ingin menjadi orang yang hebat seperti mereka:
AL-FARABI
AL-BIRUNI
IBNU SINA
IBNU RUSTA
HABASYH AL-MARWAZI

dan tokoh-tokoh Islam yang telah banyak menyumbang kepada ilmu dan kemajuan dunia...

tetapi...

disembunyikan daripada sejarah,,,,

what have we do??

Saturday, 4 June 2011

take the challenge!!

2 weeks had pass...
such a transition position for last first week..
keep crying+moody everyday...
if I smile...
mybe that the fake one..
I don't even know , who am I..
hohoh0!
what happen to me?

medan bercakap tidak sama dengan medan praktikal...
bagiku..
bezanya bagai langit dan bumi...

mungkin ia tidak seperti yang diharapkan atau semudah yang disangka...
hati yang sentiasa bergejolak hanya Dia yang mengetahui...
perasaan tidak menentu untuk 'cari tempat lain' setiap hari difikirkan...

tiba-tiba diri rasa terlalu lemah dan emosi terlalu mudah untuk menguasai diri..
tida tahu mengapa...
sekiranya dahulu bercita-cita untuk menjadi 'Duta Islam' ditempat yang jarang untuk anak-anak tarbiyah pergi...
kini dirasa tidak mampu...
terasa ingin lari kembali kelubuk-lubuk tarbiyah dan kekal bersama-sama teman seperjuangan...
tapi , itu tidak mungkin..
itu bukan perjuangan yang sebenar-benarnya...
itu bukan tujuan yang sebenar selepas terima tarbiyah Islamiyah...
"YOU HAVE TO GET OUT FROM THE COMFORT ZONE!"
TAKE THE CHALLENGE!!
THE UMMAH NEED YOU!!
DO NOT SELFISH!!
LET'S THE PEOPLE CAN SHARE THE ISLAM WITH YOU TOO...

kalau dulu...
apabila ditanya...
bagaimana anti di 'sana'?
hanya air mata yang akan menjawabnya...

mungkin ini yang dikatakan culture shock...
tapi tidak ku rasakan begitu..
sbb sememangnya sudah menjangka keadaannya akan sebegitu...
jangka dan rasa...
different...
mungkin itulah renjatan perasaan apabila jiwa tidak sesuai dengan keadaan keliling....
rasa serba tak kena...
di takuti hati immune dgn dosa..
betapa pentingnya
tarbiyah dzatiyah seperti mana sahabat-sahabat Rasulullah ,
apabila dihantar menjadi utusan Islam ke serata negara..
mereka tetap teguh dengan akidah mereka..
"UZLAH SYUU'RIYAH TAMMAH"

apabila hati dah penat menanggung 'ketakutan' di 'sana'
akhirnya..
dicubakan juga untuk tabah dan yakin dengan janji2 Allah
dan
Alhamdulillah....
as time passing by...
kekuatan daripada Allah yang dikirim olehNya melalui
lek
ummi
along
other sibling
kakak2 senior , bachelor dan asasi sem 3
sahabat2 seperjuanganku:
afifah md akhir>penemanku di 'sana'
tasnim
amanina
nabilah izzati
izzati sa'dan
masitah
ainul...
dan 16th gen yang lain
(tak larat nk sebutsorg2)
dan juga teman-teman yang baru
ASPER..
(asasi sains pertanian)

dan tidak lupa kalian semua....

Insya Allah...
I'll do the best and Allah take care rest...
natijah ditanganNya

-di 'sana' aku belajar untuk membina kekuatan diri-

p/s : doa daripada kalian amat diperlukan...
kepada yang masih di dalam comfort zone..
BE PREPARED!!


Saturday, 14 May 2011

whether we can afford?




bait puisi ada menyebut:

bariskan harapan pada istikharah sepenuh hati ikhlas.
relakan Allah pilihkan untukmu.
pilihan ALLAH tidak selalunya seindah inginmu,
tapi itu pilihanNya.
tidak ada yang lebih baik dari pilihan ALLAH.
mungkin kebaikan itu bukan pada orang yang terpilih itu,
melainkan pada jalan yang kau pilih.
atau mungkin kebaikan itu terletak pada keikhlasanmu menerima keputusan
sang kekasih TERTINGGI.
Kekasih tempat orang-orang beriman memberi semua cinta
dan menerima cinta.


mohon doa semoge teguh+sabar+redha+ikhlas untuk menempuh hari-hari esok...

Friday, 6 May 2011

not working

perhatian penting..
sekiranya terdapat sebarang maklumat penting sila terus menghubungi ana buat sementara waktu ini..
berhenti untuk seketika..
asif jiddan..
need your prayer...

Friday, 29 April 2011

fell enough??



Tawakal..
"Back up our heart to Allah when looking maslahat or avoid harm in the world or hereafter."
He the one who give us a test and he also has the way out.
Trust in Allah after working hard.

"ummi macam mana ni husna dapat _A1B+"rengetku selepas mengetahui keputusan SPMku..
diriku merasa cukup terkedu..
macam2 yang sudah terbayang di mataku..
masa depan dirasakan gelap...
diriku merasakan suatu kesusahan..
terasa ada penghalang besar untuk menggapai cita2..
tragedi apa yang menimpa...
bukannya hendak merasa syukur...
kalimah syukur?
tidak terucap langsung..
itulah manusia bergelar insan....
diri manusia susah ingin merasa cukup sebenarnya..
sehingga ke hari ini cuba mencari hikmah disebalik yang telah berlaku..
subject yang diri ini mendapat B+ merupakan antara subject core yang digemari...
bertambah susah untuk dipercayai oleh diriku mahupun diri yang lain..
secara jujurnya...
ia menjadikan
agak sukar untukku mencari tajaan biasiswa dengan kelayakan ku yang tersemat subject B+ itu..
namun,rakan-rakan dan keluarga tidak jemu memberi nasihat...
REZEKI ALLAH TIDAK KEMANA...
ALLAH TAHU YANG TERBAIK...
bahkan sehingga ke hari ini..
hati ini masih lagi sedang cuba mencari hikmah yang dapat mententeramkan jiwa ini sepenuhnya..
masih menunggu yang terbaik daripadaNya..
need YOUR prayers...

dalam pengembaraanku untuk mencari hikmah disebaliknya...

Amir bin Abdul Qais berwasiat tentang tiga ayat Al-Quran yand membuatkan kita merasa cukup..

1. 10:107

"And if Allah should touch you with adversity, there is no remover of it except Him; and if He intends for you good, then there is no repeller of His bounty. He causes it to reach whom He wills of His servants. And He is the Forgiving, the Merciful"

2. 35:2

"Whatever Allah grants to people of mercy - none can withhold it; and whatever He withholds - none can release it thereafter. And He is the Exalted in Might, the Wise."

3. 11:6

"And there is no creature on earth but that upon Allah is its provision, and He knows its place of dwelling and place of storage. All is in a clear register."

reference: ensiklopedia akhlak Muhammad saw.

......................................................................................




satu hari...

"Cu cari ape tuh?"tanya seorang datuk kepada cucunya yang kelihatan sedang terbongkok-bongkok mencari sesuatu.
"Duit cu hilang Rm1 kat sini tadi"jawab cucunya.
"Takpelah cu,biar atuk ganti yang lain. Nah ambil duit Rm 1 nih atuk ganti."kata atuknya sambil menghulurkan sekeping not Rm 1.

Cucunya pun kembali tersenyum...
Tidak berapa lama selepas itu dia kembali berkerut...

TAHU KENAPA DIA BERKERUT?
TAK SYUKUR KER?

dalam hati kecilnya sebenarnya berkata....

"kan bagus kalau duit aku yang tadi tak hilang....mesti sekarang aku dah ada Rm 2"

hmmm.....
inilah kita...
mungkin bukan anda...
tapi saya pernah terlaluinya,,,

sumber rujukan : solusi



Wednesday, 27 April 2011

the little princess of jannah



"dekna aku nak letak name anak aku ape ha?"tanya abangku
sambil-sambil pakai telekung,hendak siap2 solat zuhur..
dengan selamba..
terpacul daripada bibirku..
"syarifah umairatuljannah"

no wonder my brother take it seriously..

ummi pun semangat tanya ustaz berkenaan cadangan nama yang ku beri..
the ustaz said..
"its a great name"

tapi kalau ikut kan..
walidku tak nak nama cucunya panjang-panjang...
sbb katenya :
"tengok lah nama bapaknya...sudah panjang"
walidku risau sejarah berulang seperti kak sulungku..
apabila hendak dibuat ic...
namanya hanya tinggal
SH daripada SHARIFAH..
barulah diri ini mengerti mengapa namaku pendek berbanding adik-beradik yang lain..
baru hilang prejudis...
ha3..
maaf walid..

asalnya saya ingat....

dia nak letak nama anaknya "humaira'"
sbb katanya,
baby dia kalau menangis sat jadi merah lepas tuh terus jadi putih balik...

jadinya tiada siapa nak berebut-rebut letak nama walaupun dia adalah cucu pertama..
jadinya saya yang merasmikan...

-semoga namanya seindah perilakunya-

...................................................................................................................................

ingin saya bawakan sebuah kisah pada zaman khalifah umar al-khattab
buat insan-insan yang bakal atau sudah bergelar ibu bapa...

LIKE FATHER LIKE SON..

Seorang lelaki datang menghadap amirul mukminin,Umar bin Khattab radiallahuanhu. Ia melaporkan kepada khalifah tentang kedurhakaan anaknya. kahalifah umar lantas memmanggil anak yang dikatakan durhaka itu dan mengingatkkannya terhadap bahaya durhaka pada orang tua. Saat ditanya sebab kedurhakaannya, anak itu mengatakan,

"Wahai Amirul Mukminin,tidakkah seorang anak mempunyai hak yang harus ditunaikan oleh orang tuanya?''
"Ya,"jawab Khalifah.
"Apakah itu?"tanya anak itu.
Khalifah menjawab,

Ayah wajib memilihkan ibu yang baik buat anak-anaknya,
memberi nama yang baik
dan mengajarinya Al-Quran."

Lantas sang anak menjawab."Wahai Amirul Mukminin. Tidak ada satupun dari tiga perkara itu yang ditunaikan ayahku.
Ibuku Majusi,namaku Ja'lan, dan aku tidak pernah diajarkab membaca Al-Quran."

Umar bin Khattab ra lalu menoleh kepada ayah dari anak itu dan mengatakan. "Anda datang mengadukan kedurhakaan anakmu, ternyata anda telah mendurhakainya sebelum ia mendurhakaimu. Anda telah berlaku tidak baik terhadapnya sebelum ia berlaku tidak baik kepada anda.

jadi bagaimana?
fikir-fikirkanlah.....

sumber rujukan: CINTA DI RUMAH HASSAN AL-BANNA




Tuesday, 26 April 2011

luck in who's hand?



Alhamdulillah my dream to get license...
Accomplished!!
thanks for those who giving me a support!

banyak ibrah yang dapat dikutip sepanjang pembelajaran...
semoga dapat menjadi ibrah untuk yang lain..

1. niat kene betul - ini adalah bagi memastikan masa yang dihabiskan tidak menjadi sia-sia...
JADIKAN IA SEBAGAI IBADAH KEPADANYA...
(bukan sekejap dan senang hendak dapatkan lesen, for me its really agonizing)

2. usaha kene sungguh-sungguh - "you will get back what you had given"
teringat kata-kata ayah saya bahawa...
"awak bawa kereta umpama awak bawa nyawa orang"
jadi takkan kita nak belajar setakat sebab nak kan lesen?
ni bukan macam jawab soalan spm..
tp sekali kita belajar terus kena praktikkan..
bagi saya bukan mudah...
NOT NECESSARILLY STUDENT WHO GOT 10'A IN SPM CAN DRIVE..

3.tawakkal - beserah sepenuhnya kepada-Nya..
jangan biarkan nasib kita ditentukan oleh kita sendiri..
kita usaha,Dia yang menentukan..
mungkin ada kadangkala yang mengatakan:
"NASIB KO AH KALAU DAPAT TESTER JPJ YANG BAIK DENGAN KERETA YANG KO BESA"

betui ke tuh???

itu namanya kita bergantung pada nasib...

memang betui kadangkala tester jpj tuh orangnya strict dan cikgu kita dulu baik dan kereta yang kita dapat tuh tak sama dengan kereta waktu test jpj(cthnya:klash tinggi)..

tapi tidak ke kita rasa yang kita sedang bergantung harap pada SEORANG jpj dan SEBUAH kereta..
bukan padaNya???
ini boleh bawa kita pada syirik..
bergantung pada selain daripada Allah...

jadi mari banyak kan fikir dan kembali zikir...
semua ditangannya...

"sesungguhnya Allah itu sebaik-baik penolong"

4.dapatkan ketenangan...
"ketenangan adalah kemenangan pertama"
thanks to maryam jamilah who send me a message when I having a test motorcycle:
"rahsia untuk lulus ialah jangan takut sangat"
and it effective...

89:27-30
wahai jiwa yang tenang!
kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhai-Nya
maka masuklah ke dalam golongan hamba-hamba-Ku
dan masuklah ke dalam syurga-Ku

jadinya hati yang tenang akan mendapat kemenangan
insya Allah...
DAN BAGI YANG BELUM...
ALL THE BEST!!








Thursday, 21 April 2011

no one know...

13/4/2011
that your birthday my dear...
and congratulations to her father(my brother)
syed muhammad solehin
and his wife
sharifah anis nurmalisa..

one day..
you are the one who going to shake the world...

Monday, 11 April 2011

life of wheel



no one know whether the baby going to life or no
no one know when he going to marry
no one will definite what he going to eat today
and
no one know when he going to die..
all in Allah hand..

"imanuwazid wa yankus"
faith is fall and rise

pray me my dear friends...
I really miss you all..


Thursday, 7 April 2011

it's getting hurt!


sharing getting better..
but how longer the problems will stand..
.................................

Monday, 4 April 2011

the choice is in your hand


something that YOU should not be left behind..
WHO ARE THOSE 'YOU'
eX :
SPM
STPM
STAM
MATRIX

INTRESTED??
for more info...


HOW TO REGISTER??


NOT CONFIDENT..



We work to be the best..
but the result is in His hand..
whatever His give is the best..
but..
human..
never thankfull..
except..
those whose..
his life is just for HIS SAKE!


Friday, 1 April 2011

Tuesday, 29 March 2011

what you got??



ada yang :

senyum
ketawa
masam
menangis
blurr

ini adalah antara reaksi-reaksi bekas-bekas calon SPM 2010
reaksi yang membawa pelbagai makna dan harapan...
mungkin ada hajat yang kesampaian dan ada juga hajatnya tidak dimakbulkan...
saya masih teringat akan kata-kata guru biologyku,teacher Norizan,
sewaktu itu ramai antara rakan-rakan ku mendapat markah rendah dalam subject bio sewaktu di tigkatan empat,
lalu beliau berkata :
"siapa yang tidak mampu untuk bersyukur dengan yang sedikit , dia tidak akan mampu untuk bersyukur dengan yang banyak "

tetapi apabila matlamat telah tersasar..
ungkapan redha dan ikhlas adalah amat pedih untuk dipraktikkan..
actually..
what is our main aim in whatever we are doing??
for sure..
for the sake of Allah..

mari kita tanya diri sendiri...
ADAKAH SLIP PERIKSA KITA SUDAH TERSEMAT DENGAN REDHA DARIPADA ILAHI??
saya sendiri tidak jamin..
what we can do is pray to Allah..
hopefully what we have done had accepted by Allah..

Usaha dan Natijah..
which going to be judge by Allah?
I belive that most people will said..
EFFORT..
but how far we confident with it..
we are ask to work , not to evaluate the result..
Allah will look at our effort
the good result is a present from Allah
the bad result is a test from Allah
Allah knows what is the best for his slave..
His knows what will happen in our future..
we never know..
His is Al-Hakim..

....................................................................................

THE TIME HAS COME....



masa berlari meninggalkan kita..
masa persekolahan semestinya merupakan masa yang amat bernilai..
zaman yang paling dirindui..
zaman yang mula mengenalkan diri kepada Islam yang sebenar..
semoga apa yang dipelajari dalam rangka untuk menjadi
muslim yang sebenar tidak akan hanya tinggal sebagai sebuah memori...
tetapi ia akan terus disambung hingga ke akhir hayat..
kesinambungan tarbiyah...

"there is no dot in self-improvement"

Sunday, 27 March 2011

drinking water while diving

countinued > the journey
..............................................................
our life is a journey...
so after been for 2 weeks at MATRI..
Allah put me somewhere..
but still around the utara..
His still want me searching.....
His give me to have an oppurtunities...
HIKMAH KEMBARA..



and meet them..






from them..
i'd learn..
there so many things that we have to be thankful..
they teach me how to be
caring
loving
and patient..
.....................................................
actually there so many things that i'd got from my travel last week to utara...
i'd went to SERU..
(sekolah rendah agama ummi)
there is no list in my mind to go there and teach..
but Allah had place me there..
there was totaly different between becoming teacher at primary and secondary school..
there was more lot of patient you need at primary school..
first day at primary school...
I cant believe..
very hard and tough..
however that never tough as tough dakwah Rasulullah to us..
........................................................

-the journey-






semakin lama , hati terasa semakin kosong..
cuba mencari sesuatu untuk diisi...
tapi tidak juga terisi seperti mana yang diharapkan..
harapan untuk kembali ke lubuk tarbiyah..
seluas lautan ilahi...
siapa tahu..
harapan yang dirasakan semakin gelap..
hanya sekelip mata dicerahkan..
dengan harapan daripada ilahi..
wasilahnya datang daripada satu panggilan daripada MURABBIku
yang memerlukan pertolongan..
akhirnya..
tiada apa yang dapat menghalang sekiranya Allah telah mentakdirkannya untuk berlaku...
menggeletar badanku apabila diberi peluang untuk kembali ke lubuk tarbiyah walaupun sementara..
BADAN KU TERASA REBAH UNTUK SUJUD PADA ILAHI..
SENYUMKU HAMPIR KE TELINGA..
TERASA DOAKU TELAH DIMAKBULKAN SEKELIP MATA..
ya! manusia selalunya akan benar-benar merasai nikmat tersebut apabila dia telah kehilangannya..
tarikh...
27 FEBRUARI 2011
sekali lagi kakiku menjejaki
Ma'had Attarbiyah Al-Islamiyah..
setelah hampir 3 Bulan ku meniggalkan bia'ah solehah yang terasa sejuk sesiapa saja yang 'masuk' ke dalamnya..
'aura' tersebut sudah boleh ku rasa walaupun baru dalam perjalanan menuju ke lubuk tarbiyah..
YA!
kerana di situlah aku diizinkan Allah untuk mengenal apa itu
ADDEEN Allah YANG SEBENAR..
sekiranya tanpa hidayah dan taufik Allah..
siapakan aku yang sekarang..



setibanya di MATRI..
semestinya pelbagai memori yang bakal terimbau kembali..
dan memori yang utama dan terutama adalah dimana tarbiyah itu mendidik aku
UNTUK MENCAPAI TAHAP YANG DIKEHENDAKI OLEH-NYA..

lab..
yang sentiasa dirindui...
bukan sebarangan lab..
kerana di sini bakal melahirkan..
ahli cendiakawan ISLAM yang mampu mengembalikan kegemilangan ISLAM..

masuliah yang diberikan oleh Murabbiku untuk menggantikan kelasnya bukanlah satu masuliah yang mudah..
tugas seorang guru bukan sekadar memberikan ilmu kepada anak didiknya tetapi ilmu yang diberikan mestilah mampu untuk diri mereka dapat membezakan apa itu yang batil dan apa itu yang hak..
seterusnya mampu untuk mereka lebih hampir kepada RABB..
tugasku bukan hanya sekadar mendidik minda mereka..
tetapi mendidik hati..
setelah hampir 2 mingguku berkhidmat sebagai seorang guru pengganti..
kini baru ku sedar..
pelbagai dugaan dan cabaran
yang perlu dihadapi bagi melahirkan
seorang pelajar yang mampu
benar-benar mengenal siapakah
RABB mereka..
jazakumullah ku ucapkan kepada
Murabbi-murabbiku yang telah banyak membantu ku..
dan juga anak-anak murid yang pernahku mengajar walaupun hanya ada yang hanya sekali duan aku pernahmenjejakkan kali ke kelas mereka:
1 Aishah 2011
1 Zainab 2011
1 Abu Bakar 2011
2 Asma' 2011
2 Maryam 2011
3 Asiah 2011
3 Ummu Aiman 2011
3 Usman 2011
4 Sc Solehhuddin 2011
Jazakumullahhukahirankasiran kepada semua kerana telah memberika peluang untuk menimba pengalaman yang baru..
ALHAMDULILLAH..
"become a teacher is not easy
because YOU are the one who reveal a great person''
THANK YOU TEACHER..





Monday, 21 February 2011

not easy

keimanan yang turun dan pastinya akan membuatkan hati cukup resah.
IMANNUYAZIDWAYANQUS..
'iman itu turun dan naik'
when the heart is not fill with something good..
other will take palace..
just like the glass...
maybe the water or air will be in side it
or maybe...both..
and the water have many flavour..
to find the natural flavour is not easy...
full with obstacles..


Sometime people will said..
Just take care of your heart..
but something that you can see is easier to take care compare that you cannot see..
for sure...
you cannot see when your heart is not in His way..
you cannot see when 'it' running,walking or even crawling...
but maybe the power of IMAN will help you to feel it..
so what can conclude here..
the IMAN must be great and have a very high protection..
but when the IMAN become eroded..
I need something to charge it back..
something must be done..



Wednesday, 16 February 2011

DRIVING?


belajar memandu?
perlukah?
bagi saya?
perlu sangat..
kenapa??
senang kerja nanti..
saya yakin majoriti daripada sahabat-sahabat saya sedang dalam proses mendapatkan lesen memandu walaupun ada juga seperti saya yang baru memohon lesen belajar memandu..
kata orang "better late then never"
however,setiap perbuatan dimulai dengan niat..
jadi JOM!
kita tajdid niat dalam setiap perkara
kita sebenarnya sedang berjihad ni..
tengah ikut sunnah rasulullah ini..
kalau dulu rasulullah expert menunggang..
KITA???
expert memandu...
PEMANDU BERHEMAH..
SO?
khususnya buat kawan2 seperjuangan yang sedang berjihad dapatkan lesen kereta...
moga dengan lesen2 kereta antum,bakal memudahkan kerja2 dakwah..
nak pergi program pon senang kan?
manfaatkan sebaiknya lesen kita..
saham akhirat..
setiap usaha nak dapat lesen kereta tu kalau kita betul2 niat keranaNya
kerana Islam dan kerana benda-benda yang bertepatan dengan syara'
Insya Allah parents kita pun dapat saham akhirat..
tapikan teringat pula saya kat Dr.Azizan..
antara yang saya ingat beliau berceloteh..
setakat lesen kereta kira lekeh..
kita orang Islam adalah yang TERBAIK!!
jadi kena pilih yang terbaik..
sepatutnya lesen kapal terbang , jet
kita orang ISLAM kene kuasai..
-ISLAM ITU TINGGI DAN TIADA APA YANG LEBIH DARI ITU-
..................................
jadinya lesen kereta is necessary..
no compromise..



Sunday, 13 February 2011

the most complicated organ



have 4 layer
1. sodrun - your chest
2. qalbun - you heart
3. fuadun - your feeling
4. the most important part --- lubbun -your 'mata hati'
lubbun atau yang digelar mata hati merupakan tempat dimana lahirnya perasaan fitrah iaitu sukakan kepada kebaikan dan benci pada kejahatan
sekiranya kita bertanya sekalipun kepada prime minister Israel yang ke 11
"adakah membunuh dan mencuri itu perkara yang baik"
pasti dia akan mengatakan tidak.
soalnya 'kenapa seseorang itu tidak mampu melahirkan apa yang berada dalam mata hatinya??
ini ada seperti yang dikatakan..
apabila seseorang anak adam itu melakukan sesuatu maksiat maka akan timbullah satu tompok hitam dalam hati...
maka selaput-selaput hitam inilah yang akan menghalang hidayah Allah dari terus masuk ke dalam mata hatinya...
teringat saya pada sepotong lagu
" pandangan mata selalu menipu
pandangan akal selalu tersalah
pandangan nafsu selalu menipu
pandangan hati itu yang hakiki
KALAU HATI ITU BERSIH"

so let back, and wash our heart with ZIKRULLAH..

Alah has set a seal on their hearts and on their hearing (they are closed from accepting Allah's Guidance ),and on their eyes there is a covering. Their will be a great torment.

OUR HEART....
wireless connection --- ALLAH
PRESERVE IT...
REFRESH IT...
OR MAY BE WE HAVE TO RECYCLE IT...
GET THE NEW HEART..

Monday, 7 February 2011

Alhamdulillah


All in safe..
ummi and walid had safely reach home with my sister..
and and don't worry my sister and brother in Islam..
Al-HAQ and Al-BATIL is very clear...
INNALLAHAMAANA!

-must read-




Monday, 31 January 2011

woring...



what happend there?my mum and father with my sister who is studying at Cairo are there...
something to worRY ABOUT..
however..
ISLAM WILL COME BACK!!
JUST WAIT AND SEE...
who have any latest updates on what is happening at Cairo please give me a message here..


Friday, 28 January 2011

build the strength

soorryy...not at home!!
now...
sedang merantau mencari kekuatan...
bukan bermakna di rumah tidak dapatku bina kekuatan...
cume..
cari chager yang berkuasa tinggi untuk mengcas keimanan...
tambah-tambah,agak-agak baru lama balik dari jdk
(kursus jati diri dan kesukarelawanan)
so kene top up lagi..
JDK...yang mengajarku seribu satu benda...


Tuesday, 25 January 2011

missing








lagu yang mengenangkanku kembali pada zaman persekolahan..

lagu yang dimainkan pada malam graduasi mengimbaukan kenangan kami

sebagai seorang sahabat selama 5 tahun menghadapi suka duka bersama-sama.
rasanya belum cukup masa itu untukku mengenali sahabat-sahabatku dengan

sebenar-benar ta'aruf...

tah bila lagi aku akan menemui sahabt-sahabatku..

sekiranya bertemu...
pastinya bukan semua,,,
tambahan seorang sahabat ku telah pergi berjihad di tanah afrika..
SUDAN..




ZAHIDAH ZAHRA'..







A friend when far away,


she will cry because longing,


and when close,


she will cry because afraid of separation,


if today she comes,


don't let she goes,


if tomorrow she comes,


do not expect she will comes again.


Verily, gathering is beautiful,


intimacy is sweet,


separation is bitter,


and memorise is left...



"how can I forget my true friend in struggle to achieve mardhatillah,


truly my "RIndu" cannot be write by just a simple writing...



because my prayer are always with you....


lets we play characters in novel 'SINERGI'


1+1=3



IF YOU WANT TO KNOW WHAT IS MEAN..






READ IT..

Saturday, 22 January 2011

patient is tired and redha is calm



'patient is tired redha is calm'
tell me what you understand about this quote
sabar?biasa sangat kita dengar dalam kehidupan.
dalam doa kita selalu sangat kita minta ditingkatkan tahap kesabaran..
lalu Allah kabulkan dengan menguji kesabaran kita..
tujuannya utk meningkatkan kesabaran kita...
tapi kita tewas..
lalu kita doa lagi dan doa lagi..
so what its mean??
tired...
memang penat..
tapi itulah hakikat sabar untuk terus sabar berdoa
dan cepat-cepat menyedarkan diri ketika kita diuji..
dan apabila kita redha dengan ujian tersebut
so..
calm..
but what we understand about redha..
surrender?
or what..
redha bukan lah maksudnya berserah atau menyerah kalah..
tapi ia sebenarnya adalah..
balikkan segala-galanya kepada Allah kerana kita yakin
setiap yang berlaku PASTI ADA HIKMAHNYA..
kerana kita hanyalah hamba..
yang diatas mengetahui SEGALA-GALANYA yang terbaik untuk kita..
wallahhua'lam..