Friday, 29 April 2011

fell enough??



Tawakal..
"Back up our heart to Allah when looking maslahat or avoid harm in the world or hereafter."
He the one who give us a test and he also has the way out.
Trust in Allah after working hard.

"ummi macam mana ni husna dapat _A1B+"rengetku selepas mengetahui keputusan SPMku..
diriku merasa cukup terkedu..
macam2 yang sudah terbayang di mataku..
masa depan dirasakan gelap...
diriku merasakan suatu kesusahan..
terasa ada penghalang besar untuk menggapai cita2..
tragedi apa yang menimpa...
bukannya hendak merasa syukur...
kalimah syukur?
tidak terucap langsung..
itulah manusia bergelar insan....
diri manusia susah ingin merasa cukup sebenarnya..
sehingga ke hari ini cuba mencari hikmah disebalik yang telah berlaku..
subject yang diri ini mendapat B+ merupakan antara subject core yang digemari...
bertambah susah untuk dipercayai oleh diriku mahupun diri yang lain..
secara jujurnya...
ia menjadikan
agak sukar untukku mencari tajaan biasiswa dengan kelayakan ku yang tersemat subject B+ itu..
namun,rakan-rakan dan keluarga tidak jemu memberi nasihat...
REZEKI ALLAH TIDAK KEMANA...
ALLAH TAHU YANG TERBAIK...
bahkan sehingga ke hari ini..
hati ini masih lagi sedang cuba mencari hikmah yang dapat mententeramkan jiwa ini sepenuhnya..
masih menunggu yang terbaik daripadaNya..
need YOUR prayers...

dalam pengembaraanku untuk mencari hikmah disebaliknya...

Amir bin Abdul Qais berwasiat tentang tiga ayat Al-Quran yand membuatkan kita merasa cukup..

1. 10:107

"And if Allah should touch you with adversity, there is no remover of it except Him; and if He intends for you good, then there is no repeller of His bounty. He causes it to reach whom He wills of His servants. And He is the Forgiving, the Merciful"

2. 35:2

"Whatever Allah grants to people of mercy - none can withhold it; and whatever He withholds - none can release it thereafter. And He is the Exalted in Might, the Wise."

3. 11:6

"And there is no creature on earth but that upon Allah is its provision, and He knows its place of dwelling and place of storage. All is in a clear register."

reference: ensiklopedia akhlak Muhammad saw.

......................................................................................




satu hari...

"Cu cari ape tuh?"tanya seorang datuk kepada cucunya yang kelihatan sedang terbongkok-bongkok mencari sesuatu.
"Duit cu hilang Rm1 kat sini tadi"jawab cucunya.
"Takpelah cu,biar atuk ganti yang lain. Nah ambil duit Rm 1 nih atuk ganti."kata atuknya sambil menghulurkan sekeping not Rm 1.

Cucunya pun kembali tersenyum...
Tidak berapa lama selepas itu dia kembali berkerut...

TAHU KENAPA DIA BERKERUT?
TAK SYUKUR KER?

dalam hati kecilnya sebenarnya berkata....

"kan bagus kalau duit aku yang tadi tak hilang....mesti sekarang aku dah ada Rm 2"

hmmm.....
inilah kita...
mungkin bukan anda...
tapi saya pernah terlaluinya,,,

sumber rujukan : solusi



Wednesday, 27 April 2011

the little princess of jannah



"dekna aku nak letak name anak aku ape ha?"tanya abangku
sambil-sambil pakai telekung,hendak siap2 solat zuhur..
dengan selamba..
terpacul daripada bibirku..
"syarifah umairatuljannah"

no wonder my brother take it seriously..

ummi pun semangat tanya ustaz berkenaan cadangan nama yang ku beri..
the ustaz said..
"its a great name"

tapi kalau ikut kan..
walidku tak nak nama cucunya panjang-panjang...
sbb katenya :
"tengok lah nama bapaknya...sudah panjang"
walidku risau sejarah berulang seperti kak sulungku..
apabila hendak dibuat ic...
namanya hanya tinggal
SH daripada SHARIFAH..
barulah diri ini mengerti mengapa namaku pendek berbanding adik-beradik yang lain..
baru hilang prejudis...
ha3..
maaf walid..

asalnya saya ingat....

dia nak letak nama anaknya "humaira'"
sbb katanya,
baby dia kalau menangis sat jadi merah lepas tuh terus jadi putih balik...

jadinya tiada siapa nak berebut-rebut letak nama walaupun dia adalah cucu pertama..
jadinya saya yang merasmikan...

-semoga namanya seindah perilakunya-

...................................................................................................................................

ingin saya bawakan sebuah kisah pada zaman khalifah umar al-khattab
buat insan-insan yang bakal atau sudah bergelar ibu bapa...

LIKE FATHER LIKE SON..

Seorang lelaki datang menghadap amirul mukminin,Umar bin Khattab radiallahuanhu. Ia melaporkan kepada khalifah tentang kedurhakaan anaknya. kahalifah umar lantas memmanggil anak yang dikatakan durhaka itu dan mengingatkkannya terhadap bahaya durhaka pada orang tua. Saat ditanya sebab kedurhakaannya, anak itu mengatakan,

"Wahai Amirul Mukminin,tidakkah seorang anak mempunyai hak yang harus ditunaikan oleh orang tuanya?''
"Ya,"jawab Khalifah.
"Apakah itu?"tanya anak itu.
Khalifah menjawab,

Ayah wajib memilihkan ibu yang baik buat anak-anaknya,
memberi nama yang baik
dan mengajarinya Al-Quran."

Lantas sang anak menjawab."Wahai Amirul Mukminin. Tidak ada satupun dari tiga perkara itu yang ditunaikan ayahku.
Ibuku Majusi,namaku Ja'lan, dan aku tidak pernah diajarkab membaca Al-Quran."

Umar bin Khattab ra lalu menoleh kepada ayah dari anak itu dan mengatakan. "Anda datang mengadukan kedurhakaan anakmu, ternyata anda telah mendurhakainya sebelum ia mendurhakaimu. Anda telah berlaku tidak baik terhadapnya sebelum ia berlaku tidak baik kepada anda.

jadi bagaimana?
fikir-fikirkanlah.....

sumber rujukan: CINTA DI RUMAH HASSAN AL-BANNA




Tuesday, 26 April 2011

luck in who's hand?



Alhamdulillah my dream to get license...
Accomplished!!
thanks for those who giving me a support!

banyak ibrah yang dapat dikutip sepanjang pembelajaran...
semoga dapat menjadi ibrah untuk yang lain..

1. niat kene betul - ini adalah bagi memastikan masa yang dihabiskan tidak menjadi sia-sia...
JADIKAN IA SEBAGAI IBADAH KEPADANYA...
(bukan sekejap dan senang hendak dapatkan lesen, for me its really agonizing)

2. usaha kene sungguh-sungguh - "you will get back what you had given"
teringat kata-kata ayah saya bahawa...
"awak bawa kereta umpama awak bawa nyawa orang"
jadi takkan kita nak belajar setakat sebab nak kan lesen?
ni bukan macam jawab soalan spm..
tp sekali kita belajar terus kena praktikkan..
bagi saya bukan mudah...
NOT NECESSARILLY STUDENT WHO GOT 10'A IN SPM CAN DRIVE..

3.tawakkal - beserah sepenuhnya kepada-Nya..
jangan biarkan nasib kita ditentukan oleh kita sendiri..
kita usaha,Dia yang menentukan..
mungkin ada kadangkala yang mengatakan:
"NASIB KO AH KALAU DAPAT TESTER JPJ YANG BAIK DENGAN KERETA YANG KO BESA"

betui ke tuh???

itu namanya kita bergantung pada nasib...

memang betui kadangkala tester jpj tuh orangnya strict dan cikgu kita dulu baik dan kereta yang kita dapat tuh tak sama dengan kereta waktu test jpj(cthnya:klash tinggi)..

tapi tidak ke kita rasa yang kita sedang bergantung harap pada SEORANG jpj dan SEBUAH kereta..
bukan padaNya???
ini boleh bawa kita pada syirik..
bergantung pada selain daripada Allah...

jadi mari banyak kan fikir dan kembali zikir...
semua ditangannya...

"sesungguhnya Allah itu sebaik-baik penolong"

4.dapatkan ketenangan...
"ketenangan adalah kemenangan pertama"
thanks to maryam jamilah who send me a message when I having a test motorcycle:
"rahsia untuk lulus ialah jangan takut sangat"
and it effective...

89:27-30
wahai jiwa yang tenang!
kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhai-Nya
maka masuklah ke dalam golongan hamba-hamba-Ku
dan masuklah ke dalam syurga-Ku

jadinya hati yang tenang akan mendapat kemenangan
insya Allah...
DAN BAGI YANG BELUM...
ALL THE BEST!!








Thursday, 21 April 2011

no one know...

13/4/2011
that your birthday my dear...
and congratulations to her father(my brother)
syed muhammad solehin
and his wife
sharifah anis nurmalisa..

one day..
you are the one who going to shake the world...

Monday, 11 April 2011

life of wheel



no one know whether the baby going to life or no
no one know when he going to marry
no one will definite what he going to eat today
and
no one know when he going to die..
all in Allah hand..

"imanuwazid wa yankus"
faith is fall and rise

pray me my dear friends...
I really miss you all..


Thursday, 7 April 2011

it's getting hurt!


sharing getting better..
but how longer the problems will stand..
.................................

Monday, 4 April 2011

the choice is in your hand


something that YOU should not be left behind..
WHO ARE THOSE 'YOU'
eX :
SPM
STPM
STAM
MATRIX

INTRESTED??
for more info...


HOW TO REGISTER??


NOT CONFIDENT..



We work to be the best..
but the result is in His hand..
whatever His give is the best..
but..
human..
never thankfull..
except..
those whose..
his life is just for HIS SAKE!


Friday, 1 April 2011