Sunday, 2 April 2017

Lap-lap habuk

Dah berapa lama tak buka ni?

Assalamualaikum.
Titik semalam tidak mungkin berulang pada cerita yang sama.
Kisah demi kisah yg bersambung dari satu titik pada titik yang lain.
Titik yang pada fungsinya yang sama.
Tetapi menyambungkan ayat demi ayat sehingga menjadi sebuah cerita.

Aishh meleret dah.
Study jom.

Tuesday, 22 October 2013

iyi bayramlar!

Allahu akbar Allahu akbar Allahu akbar, walillah ilham.
Alhamdulillah.

Ini raya S.A.Y.A dan K.A.M.I
moga ALLAH menerima amalanku dan kamu

Istanbul-Konya

Dari Istanbul ke Ankara menaiki bus selama 5 jam untuk mengambil train pula untuk ke Konya selama 2 jam. Sebernanya bus direct dari Istanbul ke Konya dalam 10-12jam. Kami menurut je senior mana yg mudah.

yah, udah jumpe stesen keretapinya
dari stesenbus ke stesen train ini selang beberapa ankaray (mcm lrt)

masanya

udah tiba!

he ^^

ini dia train turki

hoş çakal!

 I hve to go.. T_T

Alhamdulillah we arrived!

Hopefully something great will happen.

Tuan rumahnya yg ditunggu telah dtg..

Konya=mevlana
nk tau kesah mevlana nie?
kene search sendiri nmpknya.
Hamba kurg mahu menulis ^^

They said this the biggest park in Konya
Kalau tak salah kultur parki

That the tram,sedikit kelihatan lama,
tpi ade wifi kut -_-
nnti tram2 konya akan bertukar wajah
Yah! janji2 yg ditepati
ini yg kita mahukan!

inside

sekitar kawasan rumah Farah (tuan rumah)

now? hehe
food ^^

ade lagi,
tapi dok larat nk upload semue^^

and here we go,
berlari2 kami ke masjid
ada masjid yg dh start solah
dan kalau belum pun udah penuh isi masjidnya

then, what can we do?
Allah nk bagi kenangan indah rupanya.
Beralaskan apa yg ada, kami solah diluar ^_^
Di turki ni,
masjid yg besar2 je biasanya disediakan ruang untuk wanita solah raya.

ini suasana selepas solah raya
Allah menghantar tiga tetamu pelajar singapura yg turut belajar diturki
kecoh juge kami ni
sesi bergambar tak usah cakap..
dari bersimpuh ke meloncat pun ade @_@

lepas raya,
kita jalan2 sekitar konya





okeyh,semua kalut untuk menyempit dlm gambar,
hahaha

sekitar belakang masjid

 park di belakang masjid tadi
kenapa dlm gambar jadi cantik sgt nie *_*

this is my second raya
antara tempat2 yg sgt minat dilawati ialah
universiti2
this is Farah's university.
Selcuk universitesi, Tip Fakultesi (Fakulti Perubatan)

yah,itu mereka
Ya Allah lindungilah mereka.
Salah satu cara ta'aruf dgn sahabat2 mu adalah dgn bermusafirlah bersama mereka.
Maafkan daku jikalau sikap ku yg jelek T_T

tetengah bandar ~_~

I wish to go there one day
mesti lebih menakjubkan
sakura oh sakura
panjangkah kaki ku?

yah,ini wajib dilawati
selimiye cami (masjid) dan juga muzium maulana (mevlana)

This one pule tempat memperingati perang canakkale yg telah mengakibatkan ramai tentera yg terkorban demi mempertahankan negara mereka
Ya Allah ampunilah mereka
tegakkanlah yg hak dan jelaskanlah yg batil

mugkin dari ini,
terilhamnya bendera turki yg sekarang

 yup!
bermusafirlah.
panjangkan langkah,
jelaskan penglihatan,
tajamkan pendengaran,
luaskan pandangan,
kutip dan mantapkan ilmu,
tafsirkan dgn hati dan akal

lakukan sesuatu.